Home Jeruzalem

Jeruzalem

by Marthijs

Jeruzalem

Een van de heiligste steden in de wereld

Vakantie Jeruzalem

Jeruzalem is een stad gevuld met overweldigende emoties, een stad die religieuze en spirituele ervaringen, spanning en plezier, interessante excursies en leuke avonturen belooft.
Een bezoek aan Israël zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Jeruzalem. Deze stad is een echte must, in het bijzonder voor mensen die Israël voor de eerste maal bezoeken. Jeruzalem is met geen andere stad ter wereld te vergelijken. Dit is de heilige stad voor de drie belangrijkste wereldgodsdiensten; er werd gedurende drie millennia door verschillende mensen en naties voor gestreden. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en voor sommigen het centrum van de wereld. 

Wat wil je weten?

 • Bezienswaardigheden
 • Overnachten in Jeruzalem
 • Vervoer & Transport
 • Geschiedenis Jeruzalem
 • Eten in Jeruzalem
 • Uitgaan & Stappen
 • Winkelen

Bezienswaardigheden Jeruzalem

Een bezoek aan Israël zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Jeruzalem. Deze stad is een echte must, in het bijzonder voor mensen die Israël voor de eerste maal bezoeken. Jeruzalem is met geen andere stad ter wereld te vergelijken. Dit is de heilige stad voor de drie belangrijkste wereldgodsdiensten; er werd gedurende drie millennia door verschillende mensen en volkeren om gestreden. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en voor sommigen het centrum van de wereld.
Jeruzalem
De oude stad van Jeruzalem

Populaire bezienswaardigheden

Het aantal bezienswaardigheden in Jeruzalem is erg groot. De stad kent erg veel voornamelijk historische en religieuze bezienswaardigheden, maar er is ook veel ruimte voor culturele en culinaire lekkernijen.

Yad Vashem

Yad Vashem is hét monument ter nagedachtenis aan de Holocaust. Het is een monument en informatiecentrum waar je erg veel te weten komt over de holocaust. Een indrukwekkende plek waar je nog lang aan zult terugdenken.

Klaagmuur

De klaagmuur in Jeruzalem is wellicht een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad zelf en het land. Het is het laatste stukje overgebleven muur van het oude Jeruzalem van 2000 jaar geleden.

Rotskoepel

De Rotskoepel in Jeruzalem is een belangrijke islamitische gedenkplaats boven op de Tempelberg. De koepel is gebouwd in Byzantijnse bouwstijl en bovenop een rots, die van buiten niet zichtbaar is.

Olijfberg

Olijfberg
De Olijfberg is een heuvelrug, net buiten de Oude Stad, waar veel Bijbelse gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Hier vind je erg veel oude Joodse graven en heb je een fantastisch uitzicht op de Oude Stad.

Overnachten in Jeruzalem

Het vinden van een slaapplek in Jeruzalem is niet zo moeilijk want er zijn genoeg mogelijkheden om te overnachten. Vergeleken met de buurlanden van Israël is het land vrij duur, maar kan je het vergelijken met Nederland. Je kan het zo duur maken als je wilt. Er zijn plekken waar je voor €10 kunt overnachten, maar ook plekken waar je gemakkelijk €300 voor een nacht kwijt bent. In Jeruzalem heb je de keuze uit hotels, bed and breakfast, AirBnb, hostels, CouchSurfing of op een camping in de omgeving. Het ligt helemaal aan je eigen budget en wensen wat voor jou persoonlijk de beste keuze is.

Hotel Jeruzalem

De meest klassieke manier van overnachten, slapen in een hotel. Vanzelfsprekend is het hotelaanbod in Jeruzalem enorm, dus voor elk budget kan je wel wat vinden. De prijzen voor een hotel in Jeruzalem verschillen, want de prijzen in het centrum en dicht bij de oude stad hoger dan iets buiten het centrum. In Jeruzalem zijn enkele bekende hotelketens aanwezig en vind je er enkele hotels in bijzondere gebouwen.

AirBnB Jeruzalem

De mogelijkheden om te overnachten in Jeruzalem via AirBnB zijn groot. Er zijn ongeveer 325 accommodaties waar je via AirBnB kunt overnachten. De gemiddelde prijs van een AirBnB in Jeruzalem ligt ongeveer rond de €175, maar laat je dit niet afschrikken. Voor €20 kan je al een overnachting boeken, maar wees je er dan wel van bewust dat er dan totaal geen luxe aanwezig is en je waarschijnlijk ruimte moet delen met anderen. Over het algemeen kan je voor €40 of €50 per nacht een zeer nette accommodatie vinden om te overnachten.

Hostel Jeruzalem

Voor mensen die met een budget reizen of mensen die op een makkelijke manier graag andere mensen willen leren kennen is een hostel een prima optie om te overnachten. Een hostel in Jeruzalem wordt voornamelijk bezocht door jong volwassenen. Er zijn genoeg hostels te vinden in Jeruzalem en de kwaliteit van de hostels is erg goed. Een nacht in een slaapzaal, variërend van grootte, ben je ongeveer tussen de € 10 en € 20 kwijt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de tijd van het jaar dat je de stad bezoekt en hoeveel slaapplekken er nog over zijn.

Campings rond Jeruzalem

Kamperen in de stad is niet mogelijk, maar in de omgeving vind je wel een paar kampeer mogelijkheden. Zo is er op ongeveer 8 kilometer van het centrum een gefaciliteerde camping en een paar zogenoemde ‘free camping’ plekken waar je zonder kosten je tent op kan zetten.

CoachSurfing

Voor de echte backpacker, diegene met een beperkt budget of mensen die graag kennis maken met de lokale bevolking is CouchSurfing een leuke optie. Er worden maar liefst 11.000 overnachtingsplekken aangeboden. Voor meer informatie bekijk je de website van CouchSurfing.

Luxe hotels in Jeruzalem

 • King David Hotel
 • Waldorf Astoria
 • Manilla Hotel
 • Herbert Samuel Hotel
 • The American Colony Hotel
 • David Citadel Hotel

Vervoer in Jeruzalem

Wanneer je je wilt verplaatsen in Jeruzalem is het enorm afhankelijk van waar je overnacht en waar je naartoe wilt. Ben je bijvoorbeeld maar een beperkt aantal dagen in de stad en overnacht je midden in het centrum? Dan kan je vrijwel de meeste bezienswaardigheden wandelend bezoeken. Overnacht je wat meer buiten het centrum of wil je bijvoorbeeld de Olijfberg bezoeken? Dan zijn er een aantal opties waar je uit kan kiezen.
 
Het meest gebruikte vervoersmiddel is de bus. Met de bus kan je vrijwel alle plekken in en rondom Jeruzalem bereiken. Daarnaast heb je de mogelijkheid om te tram te kiezen. Deze gaat dwars door het centrum en stopt op veel belangrijke plekken. Naast de bus en de tram heb je in Jeruzalem natuurlijk ook veel taxi’s. Deze kan je eenvoudig aanhalen op straat.

Meer informatie openbaar vervoer Jeruzalem

Meer informatie Taxi Jeruzalem

Noord Israël

 • Bahai Garden in Haifa
 • Duizend jaar oude havenstad Akko
 • Golanhoogte met veel Druzische dorpen
 • Het meer van Galilea waar Jezus woonde

Centraal Israël

 • De oude en heilige stad Jeruzalem
 • Het moderne Tel Aviv
 • De oude en indrukwekkende fort Massada
 • Blijf drijven in de Dode Zee

Kibboetsen

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord en anders gebeurt dit wanneer je Israël bent; Kibboetsen. De kibboetsen hebben in Israël een aparte status want zij worden beschouwd als pioniers. De eerste kibboets werd rond 1910 gebouwd en vele volgden daarna. Het idee achter de kibboets is een zelfvoorzienende micro samenleving, met wachttorens ter bescherming van de inwoners. Tegen het einde van de Ottomaanse overheersing en daarna, tijdens het Britse gezag in Palestina, werden veel kibboetsen opgericht. Vaak werden dan binnen een dag een compleet dorp gebouwd dat zelf in haar levensonderhoud kon voorzien. Iedereen had zijn eigen taak, van het wassen van de kleren van de inwoners tot het bewaken van de buitenmuren tegen indringers. Het maakte niet uit welke functie iemand had want iedereen was gelijk. Er wordt ook wel gezegd dat het achterliggende idee van het plaatsen van verschillende kibboetsen was om meer grond in Joodse handen te krijgen als opstap naar een eigen Joodse staat.

Overnachten in een kibboets

Om een goed beeld te krijgen van de werking van een kibboets en het begin van Israël is het absoluut aan te raden om te overnachten in een kibboets. Er zijn verschillende kibboetsen waar het mogelijk is om in een AirBnb te overnachten. 

Bijbelse plaatsen in Israël

In het gebied waar het Jodendom en het Christendom is ontstaan vind je talloze steden en dorpen die terugkomen in de Tora en de Bijbel. Voor zowel gelovige als mensen die geen geloof aanhangen is het bezoeken van Bijbelse plaatsen erg interessant. 

 • Bethlehem
 • Hebron
 • Jericho
 • Karmelgebergte
 • Kidrondal
 • Meer van Galilea
 • Nazareth

Activiteiten in Israël

Buiten de vele historische en natuurlijke bezienswaardigheden, kan je in Israël veel activiteiten ondernemen. Zo kan je duiken in het uiterste zuiden bij Eilat en kan je in de winterperiode zelfs skieen en snowboarden in het noorden bij Mount Hermon

 • Duiken in Eilat
 • Wandeltocht van het Noorden naar het Zuiden
 • Parachute springen

Artikelen over Jeruzalem