Home Jeruzalem Oude Stad Jeruzalem

Oude Stad Jeruzalem

door Go Israel Redactie

In het hart van Jeruzalem ligt de Oude Stad, die door een muur wordt omringd en is verdeeld in vier wijken – Joods, Armeens, Christelijk en Moslim. Binnen haar muren bevinden zich de belangrijkste heilige plaatsen van de drie grote godsdiensten: de Klaagmuur, die heilig is voor de Joden, de Heilig Grafkerk en de Rotskoepel op de Tempelberg. Het plein van de Klaagmuur wordt door miljoenen gelovigen bezocht. Hier aan de voet van de massieve muur, een overblijfsel van de Heilige Tempel, wordt gebeden en briefjes met innige wensen worden ingeklemd tussen de spleten.

Rond de Klaagmuur bevinden zich nog andere belangrijke Joodse plaatsen – de Tunnels van de Klaagmuur, het unieke Davidson Center, de Joodse Wijk met het prachtige Cardo en de torenhoge, trotse schoonheid uitstralende Citadel van David. Ten zuiden van de Oude Stad ligt de Stad van David, waar het oude Kanaänitische en Israëlitische Jeruzalem ontstond. Dit is een fascinerende plaats waar verbazingwekkende vondsten zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Jeruzalem is ook zeer belangrijk voor het christendom, omdat Jezus Christus hier leefde en stierf. Alleen al de christelijke wijk bevat circa 40 religieuze gebouwen (kerken, kloosters en pelgrimsherbergen). Een van de meest bekende en belangrijke locaties in de christelijke wijk is de Via Dolorosa, de “Lijdensweg” of “Kruisweg”, de laatste weg die Jezus volgens de christelijke traditie aflegde en die voerde van het gerechtsgebouw tot op de heuvel Golgotha, waar hij werd gekruisigd en begraven. Vele pelgrims komen naar Jeruzalem om in de voetstappen te treden van Jezus, langs een route die begint in de islamitische wijk bij de Leeuwenpoort, vervolgens de 14 kruiswegstaties passeert en eindigt bij de Heilig Grafkerk. Enkele van de belangrijkste christelijke relikwieën zijn in deze kerk ondergebracht, zoals de steen der zalving (waar het lichaam van Jezus werd afgelegd voor zijn begrafenis) en het graf van Jezus. De Heilig Grafkerk is een bedevaartsoord voor miljoenen christenen uit de hele wereld.

Ten zuidwesten van de Oude Stad ligt de berg Zion, waar de Dormitio-kerk is gebouwd op de plek waar volgens de christelijke overlevering Maria haar laatste nacht doorbracht. De abdij werd ongeveer 100 jaar geleden gebouwd en in haar kelders bevindt zich een standbeeld van de slapende Maria. Naast de abdij ligt de Zaal van het Laatste Avondmaal, waar Jezus zijn laatste maaltijd tot zich nam.

Ten oosten van de Oude Stad ligt de Olijfberg, waar andere belangrijke christelijke plaatsen te vinden zijn, en verscheidene kerken: de Hemelvaart, Pater Noster, Dominus Flevit, Maria Magdalena, Gethsemane, Lazarus en Abraham’s Klooster. Volgens de christelijke traditie bevindt het Graf van Maria zich in de Kidron-vallei, onder de Olijfberg.

Afgezien van de heilige plaatsen in de Oude Stad, zijn er diverse bezienswaardigheden die zeer de moeite van een bezoek waard zijn. Zo is er de fantastische markt, een feest voor alle zintuigen. Hier vindt u Armeens versierd aardewerk, mooie kralenkettingen, oorspronkelijke kleding, geborduurde kussens, kleurrijke wollen tapijten, kaarsen, schitterend glaswerk en nog veel meer souvenirs. Vanaf de promenade over de oude stadsmuren heeft u een prachtig uitzicht over de Oude Stad en de Nieuwe Stad. Rondleidingen over de muren zijn ook ’s avonds een indrukwekkende belevenis, als de fonkelende lichten van de stad u een onvergetelijk uitzicht bieden. Ook de Armeense wijk heeft zijn eigen unieke charme en is een bezoek waard.