Home Israel Vliegen naar Israël: de belangrijkste vakantie informatie

Vliegen naar Israël: de belangrijkste vakantie informatie

door Go Israel Redactie
0 reactie

Als je naar Israël reist, is dat hoogstwaarschijnlijk per vliegtuig. De vliegreis duurt 4,5 – 5 uur, afhankelijk van de rug/tegenwind. Vanuit Nederland wordt vaak met een Boeing 737 naar Israël gevlogen. Rond de feestdagen en in de zomermaanden wordt er vaak een Boeing 767 of zelfs een Boeing 747 ingezet. In Israël kom je aan op luchthaven Ben Gurion Airport. Anders dan je ticket doet vermoeden, is dat officieel niet in Tel Aviv, maar in het plaatsje Lod. Lod ligt ongeveer 23 kilometer ten zuidoosten van Tel Aviv. De oude naam van de stad, die het al duizenden jaren droeg, was Lydda, Lydea en Al-Lydd, maar de stad was ook onder de naam Diospolis bekend.

Ben Gurion Airport Tel Aviv

Ja, op je ticket staat ‘Tel Aviv’, maar nee, luchthaven Ben Gurion ligt niet in Tel Aviv. Als je naar Israël vliegt, land je in het plaatsje Lod, zo’n 22 km ten zuidoosten van het centrum van Tel Aviv. Lod is van oudsher ook wel bekend als Lydda, Lydea, Al-Lydd of Diospolis. In de Bijbel (1 Kronieken 8:12) wordt vermeld dat de stad door de stam van Benjamin is gesticht. De luchthaven werd aanvankelijk voor militaire doeleinden gebouwd in 1936, ten tijde van het Britse Mandaat. Tien jaar later, in 1946, vond de eerste burgervlucht plaats van New York naar Tel Aviv. Vanaf 10 juli 1948 hoorde de luchthaven bij de jonge Staat Israël (sinds 14 mei 1948). Op 24 november 1948 werd de burgerluchtvaart hervat en werden er 40.000 passagiers vervoerd. In 1952 was het aantal passagiers al opgelopen tot 100.000 per maand. De luchthaven is in 1973 vernoemd naar de eerste premier van Israël, David Ben Gurion (1886-1973). De luchthaven is de thuisbasis van de luchtvaartmaatschappijen El Al Israel Airlines (de grootste luchtvaartmaatschappij van Israël), Arkia Airlines, Israir Airlines en CAL Cargo Airlines. De luchthaven ligt op 41 meter hoogte en heeft per jaar meer dan 14 miljoen passagiers (14,2 in 2013).

De grootte van Israël

Heb je je ooit afgevraagd wat de grootte van Israël is? Veel mensen denken dat Israël veel groter is dan Nederland omdat Israël er op de landkaart zo uitgestrekt uitziet. Maar nee, Israël past twee keer in Nederland. Nederland heeft een oppervlakte van 41,543 km2 (waarvan 33,893 km2 land en 7,650 km2 water), Israël heeft een oppervlakte van 20,770 km2 (waarvan 20,330 km2 land en 440 km2 water). Israël is ook kleiner dan België. België heeft namelijk een oppervlakte van 30,528 km2 (waarvan 30,278 km2 land en 250 km2 water).

De beste reistijd voor Israël

In Israël heeft elke reisperiode zijn eigen charme. In het voorjaar staat het land in bloei, in de zomer is Israël een paradijs voor zonaanbidders, in de herfst zijn veel bijzondere feestdagen zoals het Loofhuttenfeest en Joods Nieuwjaar en in de winter is het in Israël heerlijk overwinteren. De beste periode om naar Israël te gaan is dus vooral afhankelijk van het doel van je reis. Wil je het land zien als de woestijn in bloei staat? Of wil je graag een feestdag meemaken? Of ga je vooral voor zon, zee en strand?

De temperatuur in Israël

In Israël heersen vier verschillende klimaten. Op de berg Hermon in het noorden ligt bijna altijd sneeuw, terwijl het in badplaats Eilat in het zuiden bijna altijd aangenaam warm is. En de temperatuur op zeeniveau in Tel Aviv is anders dan de temperatuur in Jeruzalem op 800 meter hoogte of de Dode Zee, het laagste punt op aarde. De gemiddelde temperaturen per regio:

You may also like