Home Ontdek Israël en cultuur Natuur

Natuur

door Marthijs

[vc_row][vc_column][gem_fullwidth container=”1″ background_image=”28939″][gem_divider margin_top=”60″][vc_custom_heading text=”Natuur in Israël” font_container=”tag:h1|font_size:60|text_align:right|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][gem_divider margin_bottom=”60″][/gem_fullwidth][gem_divider margin_top=”30″][vc_column_text]

Israël ligt in Zuidwest-Azië tussen de Middellandse Zee en de woestijnen van Syrië en Arabië. De geografische grenzen van het land zijn in het westen de Middellandse Zee, in het oosten de Jordaanvallei, in het noorden de bergen van Libanon en in het zuidelijke puntje de Golf van Eilat.​​​​​​​

Ondanks haar kleine oppervlakte, zijn het landschap en het klimaat van Israël zeer divers. Haar hoge bevolkingsdichtheid heeft geen nadelige invloed op de rijkdom aan planten en dieren, en de vele natuurlijke bezienswaardigheden.[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][vc_column width=”1/4″][gem_textbox][gem_list color=”4″]

  • Geografie & natuur
  • Geschiedenis Israël
  • Israël in een notendop

  • Israël cultuur

[/gem_list][/gem_textbox][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_custom_heading text=”Meren en revieren in Israël” font_container=”tag:p|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Met zo weinig regenval is de hoeveelheid water in de meeste rivieren in Israël seizoensgebonden. De grootste rivier van Israël is de 250 kilometer lange Jordaan, die vanuit de Hula Vallei via het Meer van Galilea zuidwaarts stroomt naar de Dode Zee. De Jordaan wordt gevoed door drie kleine zijrivieren – de Dan, de Hermon en de Snir – die zich door een prachtig landschap slingeren en veel toeristen trekken.

In de kustvlakte zijn er ook een aantal blijvende rivieren, zoals de Taninim (krokodillen) en de Jarkon. Verschillende riviertjes stromen vanuit het berggebied naar het oosten, waarbij hier en daar mooie ravijnen zijn ontstaan (bijvoorbeeld de Amud, Tirtsa, Prat, Kidron en Aroegot). De grootste rivieren van Israël stromen in indrukwekkende ravijnen door de Negev woestijn. De belangrijkste zuidelijke rivieren zijn onder andere de Tse’elim, Tsin, Paran, Besor en de Arava. In de wintermaanden bestaat er voor de Negev rivieren overstromingsgevaar.

De belangrijkste wateren van Israël zijn het Meer van Galilea en de Dode Zee. Het Meer van Galilea is het grootste zoetwaterreservoir, een populaire plek om te zwemmen en ook de locatie van veel heilige plaatsen van het Christendom. De Dode Zee, het laagste punt op aarde, trekt veel natuurliefhebbers en toeristen die geïnteresseerd zijn in de genezende krachten van het water. De rest van de wateren in Israël, inclusief wat er is overgebleven van het Hula Meer, zijn veel kleiner.

[/vc_column_text][gem_divider margin_top=”30″][vc_custom_heading text=”Flora, fauna en dieren in Israël” font_container=”tag:p|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Door haar ligging op een kruispunt van klimaat- en geografische zones, biedt Israël een verrassende rijkdom aan plantengroei. Israël is in het trotse bezit van ongeveer 2380 plantensoorten, waaronder vele inheemse soorten. De verscheidenheid aan flora is voor zo’n klein land als Israël enorm groot.

De grootste concentratie van plantengroei is te vinden aan de Middellandse Zeekust, meestal in de vorm van struiken en bosjes. Een groot deel van Israël is door mensen ontbost, hoewel er in de berggebieden nog een paar indrukwekkende stukken inheems bos bewaard zijn gebleven (bijvoorbeeld op de Karmelberg en de Meronberg in Galilea). In de woestijngebieden is er bijna geen plantengroei, afgezien van een paar enclaves met subtropische soorten, zoals bij  Ein Gedi en in de Jordaanvallei. De overgangszone bevat zowel woestijn- als mediterrane flora.

Israël heeft verschillende botanische tuinen, zoals die op de Mount Scopus campus van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, die is gewijd aan de wilde flora van Israël.

Dieren

Israël is de natuurlijke woonomgeving voor vele diersoorten, de dieren uit de verschillende zoogeografische gebieden rond het land inbegrepen. Dit geldt vooral voor insecten en vogelsoorten, hoewel reptielen en zoogdieren ook goed vertegenwoordigd zijn. Ongeveer 100 verschillende soorten zoogdieren leven er in Israël in het wild – een indrukwekkend aantal als men bedenkt dat er in heel Europa circa 140 verschillende soorten in het wild levende zoogdieren te vinden zijn.

Men vindt er dieren, afkomstig uit het koude Europese gebied, maar ook zoogdieren uit  de woestijngebieden van Arabië en Egypte en dieren afkomstig uit Afrika en het Indiase subcontinent. Hoewel veel Israëlische zoogdieren nachtdieren zijn of dieren die niet veel voorkomen, zijn er ook verscheidene relatief makkelijk te vinden, zoals herten, steenbokken, klipdassen en jakhalzen. Enkele van de dierentuinen in het land zijn de Bijbelse Dierentuin in Jeruzalem, het Safaripark in Ramat Gan en het Chai Bar Reservaat bij Jotvata in de Arava.

Circa 510 vogelsoorten zijn er in Israël te zien, waarvan de meeste trekvogels zijn, die in de herfst en de lente het land doorkruisen. Israël is een knooppunt van veel migratieroutes, en in deze twee seizoenen vliegen er miljoenen vogels over het land. Deze migraties kunnen worden geobserveerd in het Hula Reservaat, in de vogelcentra van de kibboetsen Kfar Ruppin in de Beit She’an vallei en Lotan in de Arava, en in het Internationale Vogel- en Onderzoekscentrum in Eilat.

Op de zuidelijkste punt van Israël is er in de Rode Zee een wereld vol leven te vinden, met tropische vissen en kleurrijke koralen. Veel zeeflora en -fauna kan er worden bekeken in het Onderwater Observatorium en Maritiem Museum van Eilat, of door natuurlijk zelf te gaan duiken of snorkelen.

[/vc_column_text][vc_column_text]

De Staat Israël is een parlementaire democratie, geleid door een president, die in wezen een symbolische en representatieve rol speelt. Het land wordt feitelijk geregeerd door drie machten: de wetgevende macht (de Knesset), de uitvoerende macht (de regering) en de rechterlijke macht.

De wetgevende macht in Israël is de Knesset (de naam van het parlement in Israël) met 120 leden, die eens in de vier jaar in algemene verkiezingen worden gekozen. De Knesset legt wetten vast, neemt politieke beslissingen, kiest de president en de regering, en controleert haar activiteiten.

De uitvoerende macht in Israël is de regering. Deze is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wetten die door de Knesset zijn uitgevaardigd, en voor een goed bestuur van de Staat. De minister-president is een lid van de Knesset die door de president is belast met de rol van formateur, en die een regering vormde met het vertrouwen van de Knesset. Sinds de vestiging van de Staat heeft geen enkele partij in de Knesset ooit een absolute meerderheid genoten. Daarom zijn alle Israëlische regeringen steeds coalitieregeringen geweest.

De derde macht in Israël is de rechterlijke macht, die verantwoordelijk is voor de handhaving van de wet in de Staat. Aan het hoofd van het gerechtelijk apparaat staat het Hooggerechtshof. Hier kan hoger beroep worden ingesteld tegen uitspraken van lagere rechtbanken en kunnen burgers klachten indienen tegen de overheid. Naast het gewone civiel juridische systeem, heeft Israël ook rechtbanken, waaraan in bijzondere aangelegenheden unieke autoriteit is toegekend. Deze rechtbanken zijn onder meer het Arbeidshof, het Militair Gerechtshof en de religieuze rechtbanken (Joods, Moslim, Christelijk en Druzisch), die zich bezig houden met zaken als huwelijken en echtscheidingen

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]