Home Ontdek Israël en cultuur Eten & drinken

Eten & drinken

door Marthijs

[vc_row][vc_column][gem_fullwidth container=”1″ background_image=”28949″][gem_divider margin_top=”60″][vc_custom_heading text=”Eten & drinken in Israël” font_container=”tag:h1|font_size:60|text_align:center|color:%23ffffff” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][gem_divider margin_bottom=”60″][/gem_fullwidth][gem_divider margin_top=”30″][vc_column_text]

​Israël heeft een echte eetcultuur. Het land is een etnische smeltkroes van culturen, godsdiensten en immigranten. Daardoor is de eetcultuur in Israël buitengewoon divers en van zeer hoog niveau.​​​

[/vc_column_text][vc_separator][/vc_column][vc_column width=”1/4″][gem_textbox][gem_list color=”4″]

  • De Kibboets
  • Eten & drinken
  • Evenementen
  • Kunst & cultuur
  • Souvenirs
  • Spa & wellness
  • Sport & recreatie
  • Winkels & markten
  • Shabbat

  • Het land Israël

[/gem_list][/gem_textbox][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_custom_heading text=”Culinaire smeltkroes” font_container=”tag:p|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Twee aspecten maken het eten in Israël zo uniek. Ten eerste is er de locatie van Israël aan de Middellandse Zeekust. Net als in Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk en Spanje, weerspiegelt de keuken de warme zon, de olijven die aan de bomen groeien en de olijfolie die daaruit wordt geperst, en het brood, de vis en het vlees, dat de Middellandse Zee tot bron maakt van wat door velen wordt beschouwd als het gezondste dieet ter wereld.

Ten tweede worden er in Israël groente, fruit en zuivelproducten van zeer hoge kwaliteit geproduceerd. Zo zijn er de fameuze Jaffa sinaasappelen, die al in de jaren ’30 naar Europa werden verscheept, maar ook kiwi’s, citrusvruchten, tomaten, paprika’s, bloemen, yoghurt en kaas.

80% Van de Israëli’s zijn Joden, meer dan de helft geboren in Israël. Maar de meeste van hun ouders, grootouders of overgrootouders kwamen naar Israël uit meer dan 120 landen en brachten recepten en eetgewoonten mee uit zes verschillende werelddelen. En de resterende 20% niet-joodse Israëli’s hebben ook hun eigen eetgewoonten. Bovendien maakt Israël deel uit van de westerse wereld. Voeg al deze ingrediënten samen en het resultaat is een van de meest dynamische, boeiende en vooral lekkerste eetculturen ter wereld.

Als je 25 jaar geleden een Israëli zou hebben gevraagd naar de typische kost van het land, is de kans groot dat het antwoord zou zijn geweest: falafel, humus of tahini.

Er is in 25 jaar veel gebeurd. Al deze gerechten bestaan natuurlijk nog steeds. Maar Israël heeft nu alles – van hamburgers (de eerste McDonald’s in Israël opende in de jaren ’90 haar deuren) en pizza tot sushi. Er zijn meer sushi restaurants per hoofd van de bevolking in Tel Aviv dan in iedere andere stad op aarde, met inbegrip van Tokio!

De Israëlische eetcultuur is zeer geraffineerd en volgt de laatste trends. De grootste chefs van Israël hebben gestudeerd en gewerkt in de beste restaurants ter wereld.

Maar dat is nog niet alles. In Israël zijn er restaurants waar gerechten worden opgediend die nergens anders op aarde te vinden zijn: in het bijzonder gerechten uit gebieden waar nu geen Joden meer wonen, maar waar vroeger door de Joodse bevolking een eigen keuken werd gecreëerd, zoals in Saloniki, Dubrovnik, Tripolitania, Mesopotamië, Perzië, Jemen en Buchara.

[/vc_column_text][gem_divider margin_top=”30″][vc_custom_heading text=”Restaurants” font_container=”tag:p|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Bijna elk restaurant in Israël heeft een menukaart in het Engels. De vertaling en de spelling kloppen niet altijd, maar daar moet men om kunnen lachen, en het heeft ook een zekere charme. Net als overal in de wereld, kunt u online informatie vinden over de verschillende restaurants, of gebruik maken van een goede reisgids. Misschien kunnen vrienden of kennissen u iets aanbevelen of vraag uw hotelreceptie naar hun favoriete eetgelegenheden.

De meeste restaurants en eettentjes zijn non-stop open van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Restaurants met een bar blijven zelfs tot diep in de nacht open. In de grote steden, vooral in Tel Aviv, is het mogelijk 24 uur per dag iets te vinden waar u kunt eten.

Israëli’s eten over het algemeen vrij laat. Lunch is normaal gesproken te krijgen tussen 1 en 3 uur ‘s middags. En hoewel de betere restaurants open zijn vanaf 6 of 7 uur ’s avonds, wordt het doorgaans vanaf een uur of negen pas druk.

Ontbijt

In de tijden van de vestiging van Israël, stonden de pioniers in de kibboetsen ’s ochtends om 4 uur op om op het land te werken en de koeien te melken, en pauzeerden dan om 8 of 9 uur voor een stevig ontbijt. Het ontbijt bestond grotendeels uit eigen producten: eieren, brood, zuivelproducten, verse groente en fruit.

Vijftig jaar later heeft dit pioniersontbijt zich ontwikkeld tot een van de lekkerste gastronomische ervaringen in Israël. Elk hotel serveert een eigen interpretatie van het “Israëlische ontbijt” – een gigantisch buffet van groenten, salades, kaas, eieren, gerookte vis, brood, gebak, yoghurt, muesli en fruit.

Koffiebarretjes

Koffiebarretjes worden veel en graag bezocht in Israël, en in elke grote of kleine stad zijn terrasjes te vinden. U vindt er een gevarieerd menu met koffie, thee, gebak, broodjes en lichte maaltijden. Israëli’s zitten vaak urenlang in cafés met een kopje koffie. Een van de Israëlische favorieten is de “café affoech” (koffie ondersteboven), een combinatie van cappuccino en café latte.

Snacks

Israëli’s kunnen op ieder uur van de dag wel wat eten. Falafel is de meest gegeten snack in Israël en is overal te verkrijgen. Bent u onderweg, dan zijn er de restaurants, snackbars en winkels bij benzinestations die u tegenkomt. Ook sapwinkeltjes zijn overal te vinden, waar sinaasappelen, grapefruits, wortelen, granaatappels en druiven op bestelling voor u worden geperst.

[/vc_column_text][gem_divider margin_top=”30″][vc_custom_heading text=”Koosjer eten” font_container=”tag:p|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

“Koosjer” is een woord dat wordt gebruikt voor levensmiddelen die “geschikt” of “zuiver” zijn, met andere woorden, bereid en opgediend volgens de 3000-jaar oude Joodse spijswetten.

Kort gezegd verbiedt kasjroet het eten van varkensvlees (net als moslims) en schelpdieren, en de vermenging van vleesproducten met melkproducten. Het is eigenlijk iets ingewikkelder, maar dit zijn de grondbeginselen.

Veel Israëli’s houden zich aan kasjroet – of een variatie ervan – terwijl ook velen, dit niet doen. Bijna elk hotel in Israël is koosjer, zodat iedereen er kan eten of verblijven. Maar de meeste Israëlische restaurants zijn niet-koosjer. Restaurants die koosjer zijn, tonen een kasjroet-certificaat. Koosjere restaurants sluiten meestal na de lunch op vrijdag en blijven gesloten tot zaterdagavond laat.

[/vc_column_text][gem_divider margin_top=”30″][vc_custom_heading text=”Drinken in Israël” font_container=”tag:p|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]Men kan het water in Israël overal zonder enige problemen drinken, soms heeft het water een wat chloorachtige nasmaak. Ook flesjes water (met en zonder bubbels) is overal te verkrijgen. Zorg ervoor dat u voldoende drinkt tijdens uw rondreis door Israël: de zon brandt en veel toeristen neigen ertoe niet genoeg te drinken. Heerlijk in Israël zijn verse vruchtensappen, en er zijn alle mogelijke frisdranken te krijgen. Ook het Israëlische bier is een aanrader![/vc_column_text][gem_divider margin_top=”30″][vc_custom_heading text=”Wijn in Israël” font_container=”tag:p|font_size:40|text_align:left” google_fonts=”font_family:Handlee%3Aregular|font_style:400%20regular%3A400%3Anormal”][vc_column_text]

Al 3000 jaar maken wijngaarden en wijn deel uit van de viering van Joodse feestdagen en de Sabbat. Aan het einde van de 19de eeuw gaf de Franse baron Edmond de Rothschild de wijnindustrie in Israël een nieuwe impuls, en aan het begin van de 21e eeuw had de productie en smaak van de Israëlische wijn het hoogste internationale kwaliteitsniveau bereikt. In 2008 publiceerde het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Wine Spectator een uitgebreid artikel over wijn in Israël en vatte het samen met de verklaring: “De wijnen van Israël zijn van wereldklasse.”

Er zijn meer dan 200 wijnhuizen in Israël – klein, middelgroot, groot en massaal – die uitstekende rode en witte kwaliteitswijnen en mousserende wijnen produceren.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]